cara masak ikan pekasam
Goreng bawang dan cili api yang dipotong halus. Ikan pekasam tak perlu dibasuh 2.
Cara Masak Ikan Bawal Goreng Kicap How To Cook Soy Sauce Fried Pomfret Fish Youtube Food Videos Food Blog Easy Meals
Simpan di tempat yang sesuai selama 1 minggu.
. Letak plastik kat bawah penutup tu supaya betul betul ketat. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan IKLAN 5. 2 tangkai cili kering potong 4.
Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan. Perasakan kuah anda dengan garam dan serbuk perasa. Masukkan ikan pekasam dan goreng sehingga garing.
Beras yang siap dibasuh ditoskan sehingga kering. Contoh beras yang telah di kisar. Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan.
Ikan pekasam adalah salah satu cara untuk mengawetkan ikan ikan yang biasa di buat pekasam adalah ikan air tawar. Mula-mula ikan di basuh di toskan kemudian di lumurkan dengan garam seluruh badannya di simpan 2 -3 hari pastikan airnya sentiasa di buangkan. Setelah ikan pekasam siap dimasak angkat ikan dan masukkan dalam pinggan.
Minyak utk menggoreng sedikit sahaja 3. Ikan yang siap dibersihkan. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.
Gaul rata ikan yang siap dibersihkan tadi dengan garam kasar. Resipi Ikan Pekasam 1. Panaskan minyak dalam kuali.
Bahan yang korang perlukan cuma. Sangai beras hingga coklat kekuningan. Perap ikan tersebut di dalam bekas yang ditutup rapat selama 3 malam.
Potong bawang besar dan cili kering. Goreng ikan pekasam hingga masak. Selain itu pekasam juga mempunyai aroma khas dan rasa yang mantap.
Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Dalam 5 ekor ikan gelama tu aku masukkan 2 sudu besar garam kasar dan 10 asam keping. Goreng ikan pekasam sampai garing.
Selitkan asam keping 2 keping bagi setiap balang. Tabur garam kasar letakkan asam keping. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
Celup dan rendamkan sekejap ikan lebih kurang 1 minit sahaja. Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Selagi tak bau wangi selagi tu la you goreng.
Hello Thanks for WatchingDont forget to Like Comment Share Subscribe InformationThe fish is fermented halffully fried mild coarse rices made by pi. Tip goreng ikan pekasam 1. Susunkan ikan dalam bekas dan lapiskan bersama asam keping beras yang disangai tadi.
Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu. Masukkan juga garam kasar ke dalam bahagian dalam ikan. Pastikan balang ditutup rapat dan ketat.
Lepas tu kisar kasar beras. Terpulang pada anda. Beras tidak perlu basuh.
Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Jumlah garam dan asam keping tu aku main agak saja. Kikis ikan dan asingkan berasnya 2.
Goreng ikan dengan api yang perlahan 3. Dengan menggunakan minyak yang sama masukkan bawang besar bawang putih cili api cili kering dan asam keping. Goreng cili kering dengan bawang besar dengan minyak yang sama 4.
1 Daging kena basuh dulu kerana dibungkus terus selepas keluar dari tempat peraman 2 Potong daging dulu kepada bahagian kecil sebelum dimasukkan ke dalam kuali 3 Goreng sampai masak agak-agak garing. Sangai beras dengan api sederhana. Kemudian tabur lagi garam masukkan asam keping dan masukkan ikan lagi.
Dapat juga menggunakan ikan laut yang telah diasinkan. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Goreng sehingga rasanya agak rangup dan masak dalamannya.
Sebelum itu ada saya terbaca di blog MamaAna serba sedikit bagaimana ikan pekasam itu dihasilkan. Masukkan beras ke dalam kuali. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan.
Dengan menggunakan minyak yang sama goreng cili merah dan bawang besar. Bagi naik bau dan cantik warnanya. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.
Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Tumis bahan tersebut sehingga naik bau dan berubah. Angkat bawang dan cili.
Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Goreng beras tadi pula. Selepas 1 minggu boleh gorengkan dan rasa.
Sangai beras hingga kekuningan. Cukup untuk goreng ikan pekasam sahaja. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur.
Cara buat ikan pekasam. 2 ekor ikan pekasam 1 bji bawang besar 3 biji cili kering CARA MEMASAK. Boleh masukkan satu keping asam gelugur kalau suka masam.
1 biji bawang besar potong bulat 5. Kemudian alihkan ikan pekasam ke dalam pinggan. Jika suka boleh haluskan lagi.
Sediakan bekas kedap udara. Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Ikan pekasam boleh dimasak selepas 2-3 minggu.
Susun ikan dalam bekas bersama asam keping. Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Tabur atas ikan pekasam 5.
Jangan terlalu hancur sangat. Siang dan bersihkan ikan. Sumbatkan juga beras dalam perut ikan.
Langkah-langkah membuat ikan pekasam Baiklah mula-mula mempersiapkan bahan utamanya. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan. Goreng sampai ringan dan garing.
Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Simpan dalam peti ais semalaman 2. 1 biji limau kasturi ambil airnya Cara membuatnya.
Masukkan ikan pekasam pilihan dan boleh angkat ikan apabila ia masak kalau tak suka ikan hancur. JOM CUBA IKAN PEKASAM CIK MANIS Memang meleleh air liur goreng garing makan dengan nasi panas-panas perhhhhh. Pastikan asam keping kena pada ikan.
KIsar beras yang disangai tadi biar ada kasar halus 5. Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam. Akhir sekali masukkan ikan ke dalam balang.
Goreng cili kering potong halus. Angkat dan ke tepikan. Gaul gunakan tangan je pun boleh asalkan semua ikan terkena dengan beras tersebut.
Buat sampai ikan habis. Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering goreng sampai bawang menjadi layu. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.
Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar. Jumlahnya agak-agak cukup untuk salut ikan. Pertama sekali masukkan cuka dalam bekas.
PENAMBAHBAIKAN CARA PENYEDIAANMASAK Cara masak mudah sekali. Hasil sangaiangorengan tanpa minyak. Gorengkan Ikan Pekasam dengan suhu api yang sederhana.
Resep sambal tempoyak durian pedas bikin ketagihan dream co id resep ikan pekasam palembang masakan daerah sumatera selatan jul ikan pekasam ni actually tak yah campur lauk lain dia je ngan nasi dah sebab akak kat opis cakap nak balik masak paprik aku pon sibuk resepi pekasam suka aneka resepi masakan menggunakan pekasam ikan atau daging. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan. Masak cili merah cili padi bawang merah serai bersama air dan separuh santan.
Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.
Daging Korea Bbq Hearty Meals Cooking Cooking Recipes
Pin On Indonesian Food And Drink
Ayam Goreng Cili Padi Food Fish And Seafood Singapore Food
Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Smoothie Recipes Healthy
Foto Resep Bekasam Fermentasi Ikan Palembang Sederhana Spesial Asli Enak Ikan Resep Ikan Resep
Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras
Alam Sari Di Tanah Jauhar Ikan Pekasam Belimbing Buluh Masak Lemak Cili Api Makanan Ikan Resep Ikan
Cara Menggoreng Ikan Pekasam Menggoreng Ikan Pisang
Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan
Pin Di Dapoq Cheq Youtube Cooking Channel
Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky
Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food
Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes
Comments
Post a Comment